FESTES del MES d' ABRIL
           

 

(Música:  Salm 129 -  Arvo Pärt 8'20)


Dia 21 - Anselm de Canterbury
 

Arquebisbe de Cantorbery, abans havia estat monjo benedictí i abat del monestir de Bec. Es potser el teòleg més important de la tradició monàstica occidental. És famós el seu principi “Fides quaerens intellectum”, o sigui la fe que mira de comprendre. Fent conviure raó i comprensió, crea una teologia racional, amb tendència a la contemplació.
En una Anglaterra dominada per les lleis d' investidures (sXl),  Anselm com a primat, s' hi oposa amb una resistència tenaç. Fou un bisbe savi i sant, pare de l' escolàstica que més tard presidirà St. Tomas
d' Aquino. Així, aquest antic monjo de Normandia, aconseguí el reconeixement de la llibertat de l' Església a l' hora d' elegir la seva jerarquia. Morí el 21 d' abril.

Lliçó de Matines de la festa: LLUNY i A PROP
Aquest gran contemplatiu del segle Xl, ens parla de la fe, ,amb una profunditat notable, i tot fent pregària.
"Res millor que Déu, no és digne de ser pensat. Senyor, feu-me veure el que desitjo. La vostra llum brilla massa perquè jo la capeixi. Oh Veritat, que lluny sou de mi, que estic tan a prop vostre! Sou present arreu i jo no us veig. Si no puc arribar a Vós, que creixi en mi el vostre amor, que el meu pensament mediti, la llengua parli, el cor estimi i la carn desitgi fins que entri en el vostre goig"

Altres lectures de St. Anselm:
DIVENDRES I ADVENT - A LA LLUM DE LA CONTEMPLACIÓ
St. Anselm, un home bo, savi, i amb una fe madura, en el Proslogion (la seva obra més famosa) fa una volada cap a Déu amb el desig. Difícilment trobaríem un text més apropiat per il·lustrar la tensió vers Déu pròpia de l 'Advent.
"Fes-te una estona disponible i digues: "Senyor, desitjo contemplar-vos, mireu-me, il·lumineu-me".


Dia 26 - Isidor de Sevilla
 

Vencent els reis visigots, que eren arrians, l' Església catòlica espanyola obre, amb St. Leandre i St. Isidor un gran moment
d' esplendor en arribar el s VII. Després del 3er Concili de Toledo, comença una gran expansió a Sevilla, que reuneix deixebles que vénen de tota Espanya i es funden les biblioteques més riques de tot l' Occident. Ja s' enuncia l' activitat intel·lectual de l' època carolíngia. St. Isidor és
l' autor més llegit a l' Edat Mitjana.
Membre d’una família exemplar, tenia tres germans que van arribar a ser canonitzats: Leandre, Fulgenci i Florentina. Féu una bona aportació als estudis eclesiàstics, servint-se dels seus coneixements enciclopèdics i etimològics. Clergue de Sevilla, succeí en la seu episcopal al seu germà Leandre. Junt amb Cassiodor i Boeci és un
dels mestres de l’Europa moderna.

Lliçó de Matines de la festa: LA CASA DE TOTS
Al segle VI, aquest arquebisbe de Sevilla no soIs tingué una obra de govern i literària extraordinària, sinó molt bona formació teològica i patrística:
"El bisbe, coneixent eminentment les Escriptures, pot instruir els altres. El llenguatge del bisbe ha de ser molt senzill, obert, dolç, suau. Ha de pregar molt i ser home de pau. I ha d' obrir les portes de casa amb caritat i benignitat, ja que la seva casa és la casa de tots":

 


Dia 29 - Caterina de Siena
 

Santa Caterina de Siena, verge i doctora, patrona d’ Europa, va néixer a Siena l’any 1347 i morí a Roma l’any 1380. Aquesta era una ciutat entranyable per a ella, centre de la catolicitat de l’ Església, per la qual sempre lluità en defensa del trencament de la unitat. No sols intercedí pel retorn del Papa, sinó que cooperà en la reforma de l’ Església. Tasca que la féu mereixedora del títol de doctora.
Tot i la seva gran activitat, se la pot considerar una autèntica contemplativa.
En aquell segle XIV, acabat l' entusiasme d' aquella "cristiandat" a través dels sants reis : Lluís de França i Ferran de Castella, França
s' arrogà poders arbitraris sobre uns Papes febles (Benet XI i Clement V) que se' n van a viure a Avinyó, sota Felip el formós. Sta. Brígida, al 1367, convenç el Papa Urbà Vè de retornar a Roma. I, set anys més tard, Catalina de Sena, la vident i consellera de Papes, aconsegueix que Gregori XIè fixi definitivament la residencia al Vaticà.

Lliçó de Matines de la festa: COM UN MAR PROFUND
La lectura d' avui ens submergeix en el clima d' amor ardent d' aquesta dona de FE. Tot i essent d' escassa cultura, a través de la veu de Caterina, podem sentir que parla el Senyor.
"Oh Trinitat eterna, sou com un mar  profund en el qual com més cerco, més trobo, i com més trobo més cerco. He gustat i he vist, a través de la llum vostra, el vostre abisme, i la bellesa de la vostra criatura"
 
Altres lectures de Sta. Caterina:
DIUMENGE XIX durant l' any -  EL NÚVOL MISERABLE
Sta. Caterina, amb el fervor i la humilitat que la caracteritza, fa una bona reflexió, parlant de la misericòrdia de Déu sobre la persona humana, aquest "núvol miserable" que oculta la divinitat.
"Ens heu donat la vostra dignitat per 1'amor amb que us vau enamorar de nosaltres. Nosaltres som imatge vostra, però Vós vau amagar la divinitat amb aquest núvol miserable que som. Atorgueu, doncs, la misericòrdia a aquestes vostres criatures.

DISSABTE XXX durant l' any -   L' AMOR DE DÉU PELS PETITS
La mística i consellera de Papes, Sta. Caterina de Siena, copatrona
d' Europa, ens parla des de la seva experiència d' amor.

"Diu el Pare: he decidit ser totalment misericordiós amb els homes. Jo els hi he donat memòria perquè no s' oblidin dels beneficis que els hi faig, ja que vull que participin del poder que jo tinc".