E L   T E M P S    D E    P A S Q U A :   Presentació de la Litúrgia de la Paraula

 

 

 


Els cristians immolin un càntic triomfal a la Víctima Pasqual.
Morint l'Anyell, la guarda d'ovelles redimia.
El Just els pecadors amb Déu reconcilia.

Lluitaren la Vida i la Mort en la lluita sense mida.
El Rei de vida, mort, ja regna amb nova vida.

Digueu-nos, oh Maria, ¿què heu vist pel camí?
-La tomba que va obrir el Crist que ressorgia
i el Crist que revivia amb glòria sense fi.

Els àngels sense dol, les benes i el llençol.
El Crist en qui  jo espero, el Crist ressuscità;
camí de Galilea, ell us precedirà.

Jesús ressuscitat, sou, d'antre morts, Senyor,
Monarca vencedor; tingueu-nos pietat.
 

 

LA LITÚRGIA DE LA PARAULA EN TEMPS PASQUAL ENTRE SETMANA

La primera lectura

            Les lectures d’entre setmana segueixen també el criteri que ha guiat l’elecció de les lectures dominicals. En Temps Pasqual no hi ha lectures del Primer Testament; des del dia de Pasqua tot és nou. De manera que la primera lectura cada dia serà dels Actes dels Apòstols, en lectura quasi contínua.

            El programa dels Actes correspon a les etapes de l’expansió de l’Església definides per Jesús mateix (1,8: Però vosaltres, quan l'Esperit Sant vindrà damunt vostre, rebreu una força que us farà testimonis meus a Jerusalem, a tot Judea, a Samaria i fins a l'extrem de la terra).

            Primera part.- Capítols 1-5. L’Església neix a Jerusalem; l’estructura de la comunitat, la vida de la qual és nodrida per l’ensenyament dels Apòstols i per la fracció del pa, es caracteritza per la comunió que uneix els seus membres i per la pregària d’on ella poua la seva confiança (cf. 2,42-46; 4,29-31).

            Segona part.- Capítols 6-8. El testimoni d’Esteve obre la segona part en la qual la persecució dispersa els creients, els quals porten la Paraula a Judea i Samaria.

            Tercera part.- Capítols 9-12. És en aquest moment que intervé l’Esperit per tal que l’Església s’obri als pagans; en aquesta tercera part hom troba dos relats majors: la vocació de Pau, que transforma el perseguidor de l’Església en apòstol dels pagans; la visió de Pere, que li fa comprendre la universalitat de la salvació oferta gratuïtament a tothom, sense distinció, i que el condueix a batejar el pagà Corneli.

            Darrera part.- Capítols 13-28. Aquesta darrera part està plena de les missions de Pau, que porta l’Evangeli fins Roma, amb una seguretat que cap obstacle no pot trencar.
 

Els Evangelis

            Es pot anotar una certa progressió.

            1.- La setmana de Pasqua (la Octava) són relats d’aparicions del Ressuscitat segons els quatre evangelistes.

            2.- Des del dilluns de la 2a setmana fins la fi del Temps Pasqual, serà sempre l’evangeli de Joan que serà proclamat en lectura semi-contínua.

            3.- Del dilluns al dijous inclòs d’aquesta 2a setmana, l’evangeli ens relata la trobada de Jesús amb Nicodem i les reflexions de l’evangelista que la segueixen. Es podria pensar que es pot tractar d’una certa catequesi sobre el primer dels sagraments pasquals: el Baptisme. (Capítol 3er).

  4.- Des del divendres de la 2a setmana fins el dissabte de la 3a serà el miracle de la multiplicació dels pans i les reflexions sobre el Pa de la Vida que van seguir-lo. Es podria pensar en una catequesi sobre l’Eucaristia. (Capítol 6è).

  5.- El dilluns i el dimarts de la 4a setmana prolonguen la proclamació de l’evangeli dominical del 4rt diumenge de Pasqua sobre la metàfora del Bon Pastor. (Capítol 10è)

  6.- El dimecres d’aquesta 4a setmana proposa els darrers versets que clausuren el ministeri públic de Jesús i en fan una mena de resum (Capítol 12), abans d’entrar en el relat del darrer sopar amb el rentament dels peus.

  7.- Del dijous de la 4a setmana al dimarts de la 5a, alguns extractes de la primera part del Discurs d’Adéu de Jesús abans de la Passió. (Capítols 13 i 14).

            8.- Del dimecres de la 5a setmana al dilluns de la 7a setmana, la segona part del Discurs d’Adéu de Jesús abans de la passió (Capítols 15 i 16, gairebé sencers).

            9.- Dimarts, dimecres i dijous de la 7a setmana, es proclama, sencera, la Pregària Sacerdotal que omple el Capítol 17.

            10.- Divendres i dissabte d’aquesta 7a i darrera setmana de Pasqua, es proclamen la segona i la tercera perícopa (vv. 21,15-19; 21,20-25) de l’epíleg de Jn (Capítol 21): la tasca pastoral de Pere, i la pregunta sobre la mort del deixeble estimat i el seu testimoniatge. La primera perícopa d’aquest epíleg (vv. 1-14) va ser proclamada el dissabte de l’Octava de Pasqua.